KAKO ODGAJATI NENASILNO DIJETE

 • Arhiva
 • Kreirano: 22.10.2012.

Roditelji imaju važnu ulogu u smanjivanju nasilja, upravo odgajajući svoju djecu u sigurnim domovima s puno ljubavi. Istraživanja su pokazala da se nasilno i agresivno ponašanje uči u ranim godinama života. Roditelji i svi drugi kojima je stalo mogu dijete naučiti kako se nositi s osjećajima ljutnje bez uporabe nasilja. Svi možemo poduzeti korake kako bi se smanjilo agresivno ponašanje.

Ovi prijedlozi su osmišljeni upravo za roditelje kako bi oni pridonijeli prevenciji i smanjenju nasilja.

 

Važno!

 • Budite sigurni gdje su vam djeca u svakom trenutku i tko su prijatelji s kojima se druže. Kad ne možete biti s djecom, povjerite ih nekom kome vjerujete. Nikada ne ostavljajte malu djecu samu kod kuće, pa ni na kratko vrijeme( djecu mlađu od 10 godina).
 • Ohrabrite školsku djecu za sudjelovanje u nadgledanim školskim aktivnostima kao što su dodatna nastava, sport ili rekreacijske grupe.
 • Pratite djecu na aktivnosti i uočite kako se slažu sa drugom djecom. Naučite dijete kako se reagira na tuđe uvrede, prijetnje ili udarce.
 • Objasnite djeci kako takvo ponašanje nije prihvatljivo te ih ohrabrite da se ne druže s djecom koja se ponašaju na takav način.

 

Ne tucite djecu!!

Udaranje, šamaranje i batine djeci pokazuju kako je u redu udarati druge kako bi se riješio problem i može ih potaknuti da kažnjavaju druge na isti način kako se njih kažnjava. Fizičko kažnjavanje sprečava određeno ponašanje samo na kratko vrijeme. Čak se i na teško kažnjavanje djeca mogu naviknuti tako da kasnije ono nema nikakav utjecaj na njih. Batine s vremenom postanu nedjelotvorne.

Evo nekih prijedloga kako postupiti kada nas zabrinjava djetetovo ponašanje:

 • Dajte djetetu „Time out“- neka sjedi mirno i tiho, onoliko minuta koliko ima godina starosti( nije za jako malu djecu).
 • Oduzmite mu određene povlastice- poput kratkotrajne zabrane igranja s drugom djecom ili gledanja TV-a.
 • Recite mu kako se osjećate kad se tako ponaša.

 

Djeca trebaju osjetiti da pogreške mogu i popraviti. Naučite ih da uče iz svojih pogrešaka. Pomozite  im da shvate kako mogu izbjeći ponavljanje istih sukoba u budućnosti. Vrlo je važno da ih u tim trenucima ne osramotite i ponizite. Djeca se stalno trebaju osjećati voljeno i poštovano. Problem je ponašanje, a ne dijete! Možete reći nešto poput: „Volim te i prihvaćam, ali ovo što si napravio/napravila mi se ne sviđa“. Radije pohvalite dobro ponašanje, a ne kažnjavajte za loše, jer djeca žele ugoditi roditeljima. Zapamtite da su pohvala i pažnja najbolje nagrade.

 

Budite dosljedni u pravilima i disciplini

Kad stvarate pravila, držite ih se. Djeci je potrebna struktura s jasnim očekivanjima. Postavljati pravila, a zatim ih se ne pridržavati za njih je zbunjujuće i ne pruža im uvid s kakvim ponašanjem mogu proći bez kazni. Roditelji trebaju uključiti djecu u postavljanje pravila kad god je to moguće. Objasnite djeci što se od njih očekuje i koje su posljedice nepridržavanja pravila. Zajedno se dogovorite kako se nećete ponašati jedni prema drugima.

 

Budite sigurni da djeca nemaju pristup oružju

Oružje i djeca mogu biti smrtonosna kombinacija. Naučite djecu o opasnostima oružja, ako ga već imate u vlasništvu. Ako u svojoj kući držite pištolj, ispraznite ga i zaključajte odvojeno od metaka. Nikada ga, pa čak i nenapunjenog, ne ostavljajte na dohvatu djece. Ne nosite oružje sa sobom, jer tako uče djecu da se oružjem rješavaju problemi!

 

Zaštitite djecu od nasilja u kući ili susjedstvu

Nasilje u kući je za djecu uvijek zastrašujuće i štetno. Djeci je potreban siguran dom s puno ljubavi gdje ne trebaju odrastati u strahu. Djeca koja svjedoče nasilju u obitelji ne moraju uvijek postati nasilna, ali će vjerojatno posegnuti za nasilnim rješavanjem konflikta. Radite na stvaranju sigurnog, nenasilnog doma i ne podržavajte nasilno ponašanje među braćom i sestrama. Uzmite u obzir da neprijateljska i agresivna svađa među roditeljima plaši djecu i pruža im loš primjer. Ponekad djeca ne mogu izbjeći situaciju kad su svjedoci nasilja na ulici, u školi ili kod kuće, pa im treba pomoć da se nose s nastalim osjećajima straha i doživljenim situacijama.

 

Zaštitite djecu od gledanja nasilja u medijima

Gledanje nasilja na televiziji, u filmovima i na videoigricama može pridonijeti agresivnom ponašanju djece. Kao roditelj možete kontrolirati količinu nasilja koju djeca vide u medijima.

Evo nekih prijedloga:

 • ograničite gledanje televizije na 1- 2 sata dnevno;
 • pratite koje programe vaša djeca gledaju, koje filmove i kakve videoigrice igraju;
 • razgovarajte s djecom o nasilju koje gledaju na televiziji, filmovima i videoigricama, jer na taj način u njih razvijate medijsku pismenost. Pomozite im da shvate kakve su ozbiljne posljedice nasilnog ponašanja.
 • razgovarajte s djecom o nenasilnom načinu rješavanja problema.

 

Budite model prihvatljivog ponašanja svojoj djeci

Djeca uglavnom uče prema primjerima. Ponašanje, vrijednosti i stajališta roditelja i drugih odraslih osoba imaju veliki utjecaj na djecu. Vrijednosti poput poštovanja, istine i ponosa u vašoj obitelji mogu biti važan izvor snage za vašu djecu, pogotovo ako se susreću s negativnim pritiskom vršnjaka, žive u nasilnom susjedstvu ili idu u školu punu nasilja. Većina djece ponekad reagira agresivno i može udariti drugu osobu. Upozorite dijete o mogućim opasnostima nasilnog ponašanja. Pohvalite djecu kad problem riješe konstruktivno bez nasilja. Djeca će vjerojatno ponoviti pozitivno ponašanje ako ga primjetimo i kad su za to nagrađena pohvalama i pažnjom.

Djecu možete naučiti kako da na nenasilne načine riješe probleme tako da raspravite problem s njima, potaknete ih na razmišljanje o tom što se može dogoditi ako nasilno rješavaju problem te što ako problem riješe bez nasilja. Ovakav način zajedničkoga „glasnog razmišljanja“ pomoći će djeci da uoče kako nasilje nije koristan način za rješavanje problema. Roditelji ponekad ohrabruju agresivno ponašanje a da nisu toga ni svjesni.

Na primjer, neki roditelji smatraju da je za dječake dobro da se nauče tući. Naučite dijete da je problem bolje rješavati mirnim putem, a ne šakama, prijetnjama ili oružjem.

Pomozite djeci da nauče kako konstruktivno i nenasilno iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Naučite ih svoje najdraže igre, hobije ili sport i pomozite im da razviju svoju nadarenost i vještine. Čitajte priče mlađoj djeci, a starije vodite u knjižnicu ili im pričajte priče o ljudima koji su utjecali na to da svijet postane bolje mjesto.

 

Pružite djeci ljubav i pažnju

Svakom djetetu potreban je blizak odnos s roditeljima, pun ljubavi, kako bi se osjećalo sigurno i zaštićeno te razvilo osjećaj povjerenja. Bez čvrstog oslonca na odraslu osobu dijete može postati agresivno, tjeskobno i nesigurno. Manja je vjerojatnost da će se u djeteta javiti poremećaj u ponašanju ili delikvencija ako se roditelji posvete djetetu i puno njime bave, pogotovo u ranim godinama razvoja.

Nije lako pokazivati ljubav djetetu cijelo vrijeme, a još teže ako ste mlad, neiskusan ili samohrani roditelj, ili pak imate dijete s poteškoćama u razvoju. Ako vam se roditeljska uloga čini preteškom i stresnom, razgovarajte o tome s djetetovim pedijatrom ili drugim stručnjakom. Oni će vam dati savjet ili vas uputiti u roditeljsko savjetovalište( gdje se roditelji educiraju kako na pozitivne načine riješiti probleme nastale u odgajanju djece). Važno je zapamtiti da djeca imaju svoju vlastitu ličnost i razum, te da njihovo osamostaljivanje ponekad u roditelja stvara osjećaje ljutnje, frustracije ili razočaranja. Budite strpljivi! Pogledajte situaciju kroz djetetove oči. Dajte sve od sebe da na djetetovo ponašanje ne reagirate na neprijateljski način.

 

Budite prisutni u djetetovu životu

Djeca ovise o roditeljskoj potpori, zaštiti i ohrabrenju kada uče razmišljati „svojom glavom“. Bez pravilnog nadzora, djeca ne dobiju potrebnu sigurnost. Studije su pokazale da djeca koja nemaju kvalitetan nadzor roditelja vrlo često razviju poremećaj u ponašanju.

 

Zaključak:

Roditelji mogu učiniti puno na odgojnom planu, te pomoći da se ovaj problem smanji ili potpuno nestane.

U ovom izlaganju imali smo namjeru govoriti o odgoju nenasilnog djeteta.

O pitanjima koja se tiču nasilja među djecom radimo u nastavi kroz sve nastavne sadržaje a posebno kroz sate razredne zajednice.

U vremenu u kojem živimo ne smijemo se oglušiti i prelaziti preko problema. Moramo se aktivno uključiti, produbljivati suradnju škole i roditeljskog doma te zajedno djelovati u suzbijanju negativnih i neprihvatljivih oblika ponašanja.

 

 

Francika Zubac,  pedagog

Popularno